ubuntuOpen Source, en dan met name Open Source software: je kunt er niet meer omheen. Wist je bijvoorbeeld meer dan 70% van alle webservers op het Internet draaien op Open Source Software?
Maar wist je bijvoorbeeld ook dat Linux (Open Source besturingssysteem) op dit ogenblik het meest geïnstalleerde besturingssysteem ter wereld is? De kans is dus groot dat ook jij (onbewust) Open Source software gebruikt.

Mobiel Besturingssysteem marktaandeel Q2-2015 (bron: IDC, Aug 2015):
Android (Google): 82,8% (Open Source)
iOS (Apple): 13,9%
Windows Phone (Microsoft): 2,6%
BlackBerry OS: 0,3%
Anders: 0,4%

Waarom zou je?

Er zijn natuurlijk veel verschillende redenen waarom je Open Source software kunt gebruiken. Om er een paar te noemen:

1. Kosten

Open Source wordt vaak verward met Gratis. Hoewel Open Source software vaak gratis is, hoeft dat andersom niet altijd zo te zijn. Feit is wel dat doordat de Source Code open en toegankelijk is jij er gratis aan kunt komen. Geld verdient de Open Source community en bedrijven met diensten rondom hun producten en door donaties.

2. Veiligheid

Wat doet die Closed Source software eigenlijk allemaal? Doordat je de code niet in kunt zien, weet je dus ook niet wat er onder water allemaal gebeurd? Iedereen herinnerd zich nog wel de afspraken die de NSA had gemaakt met Closed Source leveranciers om 'achterdeurtjes' in te bouwen in de software. Iets wat bij Open Source natuurlijk ook zou kunnen, maar wat direct opgemerkt en verwijderd wordt. Onschuldiger is natuurlijk het verborgen spel in Microsoft Excel: je vult in bepaalde velden een waarde in en vervolgens komt er een spel te voorschijn... Leuk, geintje van de ontwikkelaars, maar wat zit erin wat we niet weten? En dan natuurlijk de vraag: betaal ik hiervoor... ja dus

3. Moeten

Met name bij overheidsinstellingen is 'moeten' een reden: veelal ligt er wetgeving aan ten grondslag waarin overheidsdiensten verplicht zijn zich te houden aan open standaarden.

“Het Italiaanse ministerie van Defensie zal in de komende anderhalf jaar overstappen naar LibreOffice. Het gaat om ongeveer 150.000 werkplekken, waarmee het Europa's een na grootste LibreOffice-implementatie wordt. De migratie begint in oktober en moet eind 2016 klaar zijn. De overstap is een gevolg van een wet uit juni 2012. De wet  die zegt dat vrije en open source de standaard optie voor de overheden van het land moet worden. (bron: Open source observatory)”

4. Onafhankelijkheid

Traditionele software leveranciers leven van de verkoop van hun software producten. Er is hun dan ook veel aan gelegen om daar zoveel als mogelijk van te verkopen. Deze bedrijven hebben dus baat bij een 'Vendor-lockin': eenmaal geïmplementeerd kun je niet anders dan hun producten gebruiken. Dat maakt je afhankelijk en dat is vervelend maar kan voor je bedrijf ook bedreigend zijn.

5. Hergebruik

Het mooie van Open Source software is dat iedereen eraan kan bijdragen. Open Source vereist dat wijzigingen aangebracht in de software gedeeld worden met de community. Hierdoor worden / kunnen deze wijzigingen onderdeel van de software. Op die manier profiteren niet alleen anderen van deze wijzigingen: de software wordt beter en functioneler, maar gaan ook de kosten omlaag. De ontwikkelingskosten voor wijzigingen hoeven maar één keer uitgegeven te worden > hierna kan iedereen ervan profiteren.

Voor mij?

Ik heb in mijn professionele carrière veel van bovenstaande voorbij zien komen. Meest kwalijke vind ik persoonlijk de in mijn ogen nodeloze verspilling van gemeenschapsgeld aan het blijven uitvinden van het wiel (onafhankelijkheid en hergebruik). Ook heb ik de 'macht' mogen voelen van de software leverancier bij onderzoeken naar implementaties van nieuwe software: daar zijn aardig wat 'overhead' uurtjes aan op gegaan (kosten).

6. Willen!

Maar wat voor mij vooral van belang is, is 'Willen'.
Ik wil Open Source software gebruiken omdat het een belangrijke bijdrage levert aan Community Denken. Hierdoor wordt niet alleen de software kwalitatief hoogwaardiger, maar vooral de mensen die betrokken zijn bij de Open Source community's worden er beter van > zij groeien... niet omdat dit moet van 'de baas', maar als (on)bewust gevolg van hun deelname.

En daar wil ik natuurlijk graag een bijdrage aan leveren!

Gebruik jij Open Source software? Wat zijn voor jou redenen om dat te doen? Lever jij ook een bijdrage aan de community? Laat het weten via een reactie hieronder.


Interesting blog? Like it on Facebook, Post it or share this article on other bookmarking websites.

Written by:
Pro-BloggerTop BloggerThought Leader

With a solid background in ICT (operational, tactical and strategic) and years of experience in the community life, I see in communities and community thinking the future for companies.

This future requires another way of thinking and doing; both for executives and employees. It's not about me; it's about you. Your well-being and your (personal) growth.

'What comes around - goes around'

In the world of communities, the old 'management laws' no longer work and are even counterproductive.

I coach leaders and organizations in their quest for how new and servant leadership can contribute to communities and community thinking, and as a result to the growth of the organization.

I do this from the following initiatives:

 

Petra Hermans replied the topic:
8 years 2 months ago
Ruud, dank je, voor jouw bijdrage aan de "community".
Mag ik hieraan toevoegen, dat ik vanuit ethisch standpunt, een andere inslag heb
en zal koesteren t.a.v. het gebruik, in het geheel, op social media.
Ik zal me aansluiten bij jouw moraal wat betreft overheid en commercie.
Jouw vaardigheden wat betreft computerkennis gaan mij wel de pet te boven.
P. Hermans

INFO: You are posting the message as a 'Guest'
ochCaptcha Initializing... Please wait...